Thermalbäder auf Hokkaidō

                                                         In Vorbereitung!
A vulkanikus erők jóvoltából felszínre törő termálvíz nagy áldás Hokkaidónak. Noboribetsu fürdővárosban (fotóalbum itt) tucatnál is több hatalmas szálloda várja a vendégeket. Grand Hotel, Mahoroba, Daiichi TakimotokanTakinoyaSekisuitei, Miyabitei – hogy csak a legjobbakat említsem. E szállodákban reggelit és vacsorát kap a vendég (olyan bőségesen, hogy ebédelni már nem is kíván), s annyiszor mehet fürdeni, ahányszor akar. (A baloldali képen Fujiwara Aya látható a Takinoya szállodában vacsorájával.)

A szállodákban csak a masszírozásért kell külön fizetnie, máskülönben szauna, úszómedence (ha van) és minden egyéb benne foglaltatik a díjban. A termálvizes medencék kicsik, 10-20 négyzetméteresek, mélységük kb. 40-50 cm, ha az ember leül, a víz éppen a nyakáig ér. A termálvizek melegebbek a magyarországi vizeknél. A legtöbb szállodában vannak szabad ég alatti medencék is, általában kilátással a hegyekre, a folyóvölgyre vagy az óceánra. A legnagyobb különbség a magyarországi fürdőkhöz képest az, hogy Japánban férfiaknak és nőknek saját medencéik vannak, ahová külön-külön meztelenül mennek be. Csak egy apró törülköző használata megengedett, amelyet azonban nem szabad bevinni a vízbe. Az időt mindenki azzal tölti, hogy váltakozva a különböző fajtájú termálvizekben ül, a medence mellett vagy a szaunában izzad, esetleg a szabadban hűti le magát. De vannak fürdőhelyek, ahol a szabad ég alatti medencéket férfiak és nők ruhátlanul közösen használhatják. Azonkívül szintén eltér a hazai viszonyoktól, hogy a szállodákban nincs mód orvosi vizsgálat vagy kezelés igénybe vételére.

Az apró medencékben úszni természetesen egyáltalán nem lehet. De gondolom, senki nem kívánna úszkálni, ha a vízben ülve éppen a napot látja az óceán fölött alámerülni. Vagy pedig azt tessék elképzelni: a hó éppen elkezd hullani, és Ön kiszáll a medencéből s elindul sétálni a hóesésben, sétája közben a környező hegyekben gyönyörködve.
A Sagiriyu fürdő bejárata
A buzogányos ördög őrködik

Nézzük meg, hogyan is néz ki belülről egy japán fürdő?
A fürdő, amelyet bemutatok, a kisebbek közé tartozik: Hanaya
A bejárat
A cipőt rendszerint már a kapuban le kell venni. Az ember kap egy papucsot, amellyel az öltözőbe megy. Ott meztelenre vetkőzik, a ruháját a kosárba teszi. 
 A medencék nagyon kicsik, s bár szüntelenül ömlik beléjük a friss víz, mindenkinek alaposan le kell mosnia magát. Szappan és sokféle színű-szagú sanpon korlátlanul áll a rendelkezésre. 
 
Íme a medence. A víz kéntartalmú. Egyike a legjobb vizeknek.
Ez pedig a szabadtéri medence.

A noboribetsui fürdőkben a termálvizek 11 fajtája kerül a következő ásványtartalommal felhasználásra.
Ausführlicher: Wirkstoffe und Wirkungen
A termálvizes medencék vize 38 és 43 fok között van. A gyógyító és egészségmegőrző hatás mellett e termálvizek közös jellemzője, hogy rendkívül izzasztanak. Az izzadás révén nemcsak salakanyagok választódnak ki a szervezetből, de a testsúly is csökken. A súlyveszteség két óra alatt elérheti akár a 2 kg-ot is. A testsúly persze visszaáll az eredeti szintre, de ha az ember vigyáz az étkezéseknél (nem a hamburger, hanem a kalóriaszegény japán ételek mellett dönt), egy hét alatt leadhat néhány kilót. Azonkívül testi kondíciója is nagyon sokat javulhat: a vérkeringése felfrissül, a vérnyomása helyreáll, s Hokkaidó friss levegőjétől, a hegyek között lelkileg is újjászülethet.

A termálvíznek fiatalságmegőrző hatása is van. Rugalmassá teszi a bőrt, kisimítja a ráncokat, megszépíti a nőket.